• darkblurbg

Automatische melksystemen voor biggen

Gepubliceerd op: 20-02-2018

Automatische melksystemen voor biggen. Keuze is er genoeg, maar wat is nu de beste keuze?

De laatste jaren hebben steeds meer stalinrichters zelf ook een automatisch melksysteem ontwikkeld voor biggen. Door het toenemende aantal levend geboren biggen en steeds schaarse worden van arbeidskrachten, zijn veel varkenshouders genoodzaakt om oplossingen te zoeken. Jaren terug waren de mogelijkheden beperkt, het was handmatig voeren of een cupsysteem. Door het gebrek aan voldoende arbeid en grotere tomen biggen is de voorkeur steeds meer verschoven naar automatische systemen. 

Maar ook automatische melksystemen hebben hun beperkingen. Uiterst belangrijk is de hygiene van het systeem. Belangrijk aspect om de hygiëne te kunnen waarborgen begint al bij de keuze van het systeem en het aanleggen ervan. Door mijn jaren ervaring als Technical application specialist met als specialisatie melkcup systemen heb ik veel systemen wereldwijd gezien. Ik heb veel problemen kunnen oplossen. Veel van deze problemen hadden te maken met een slechte hygiëne van het systeem. Maar er zijn ook veel systemen niet goed aangelegd of veel te complex gemaakt. Het doel moet in mijn ogen nog steeds zijn het bijvoeren van de biggen. De zeug is nog steeds de beste moeder en heeft de beste melk. Maar bijvoeren van melk lijkt wel steeds meer noodzakelijk, met het beperkt aantal goede spenen en een maximale melkgift van 360 liter bij een zoog periode van 28 dagen is de grens echt wel bereikt.

Wij hebben de keuze al gemaakt en zijn overtuigd van het pomp en groei systeem. Het systeem is eenvoudig en werkt met dunne leidingen, waardoor er weinig melk in het systeem zit en eenvoudig te reinigen is. Daarnaast komt nog een heel belangrijk aspect, de cupjes kunnen makkelijk aan de wand bevestigd worden waardoor er geen mest en vuil in de cupjes komt omdat de biggen er niet door heen kunnen lopen. Het systeem is eenvoudig aan te leggen en de kosten zijn relatief laag. Door gebruik te maken van een slimme pomp met ingebouwde filter is de storingsgevoeligheid erg laag. Wel is er een beperking, niet iedere melk is geschikt voor dit systeem. Er zijn een aantal melken op de markt met een goede prijs-kwaliteit verhouding. 

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over het biggen pomp en groeisysteem neem dan gerust contact met ons op. support@swinefeed.com